kawan baru la

come!!! follow me

Wednesday, April 13, 2011

INFO mengenai Menguap

Semalam aku ade dengar info mengenai seorang remaja perempuan yang berumur 17 tahun,name Holly.Budak ni tak leh nak tutup mulut lepas die menguap ...


Budak ni mintak member die tutupkan tapi hampa...


pas tu budak ni dihantar tuk jumpe nurse sekolah.Nurse tu letak air panas + ais bawah dagu tapi hampa lagi...still tak leh nak tutup...


Terpaksalah antar kat spital.doctor memasukkan 26 batang kayu cam batang ais cream gitu.letak dalam mulutnya,pas tu ikat...baru la ok...




KESIMPULANNYA



Sebab tulah kite ade adab-adab ketika menguap ke,bersin ke...ALLAH buat cam tu mesti bersebabkan...


sebagai seorang muslim,bila kite menguap kite sepatutnya menahan semampu mungkin atau dengan menutup jalan terbukanya mulut dengan tangan kirinya.kerana menguap adalah satu perbuatan yang buruk..

seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah radhiyallahu'anhu bahwa Nabi SWT pernah bersabda


"Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci terhadap menguap.Maka apabila ia bersin,hendaklah ia memuji ALLAH ( dengan mengucapkan Alhamdulillah ) Dan merupakan kewajiban bagi setiap muslim yang mendengarnya untuk mendoakannya.Adapon menguap,maka ia berasal dari setan.Hendaklah setiap muslim berusaha untuk menahannya sebisa mungkin,dan apabila mengeluarkan suara 'ha',maka saat itu setan mentertawakan"(HR Bukhari)



Marilah kite amalkan ye...jangan sampai dah kene batang hidung baru nak amalkan..(^^)


No comments: