kawan baru la

come!!! follow me

Thursday, May 26, 2011

Kisah aku,dia & MLM


Bukan aku tak suka meniaga...
suka...aku pon dari keluarga orang meniaga gak..
tapi kalau suh meniaga barangan MLM ni yang buat aku berpikir berjuta-juta kali...
bukan aku nak kutuk produk owkey tapi nak cite perangai manusia...
Dulu pon aku penah sertai gak menda alah ni...
produk bagus sehhh,ade name di dunia tau,bukan calang-calang product..
product kesihatan..
Mula-mula join memang xcited giler,mane taknyer kata nak tolong orang la,
dapat untung banyak la,semua janji-janji manis..
sampaikan aku sanggup mintak cuti untuk melaksanakan misi ni..perghh
bersungguh-sungguh la katakan..
Dalam kepala otak pikir nak untung cepat je mane taknyer mase tuh
aku lagi 5 bulan mau kawin,mestilah kene rushing giler...
Tapi mase tu hubby aku dah tak minat nak suh aku join,
die kate nak makan boleh,nk bisness tak payah..
banyak lagi bisness lain yang boleh buat..
tapi aku degil lagi sampailah kemuncaknye,mungkin mase tu pintu hatiku dah terbuka..
otak pula mula memikirkan mane silapnye..
Finally aku jumpa puncanye...

1)Aku memang memerlukan duit so nak melabur dengan banyak memang la susah sikit,
ingatkan coach akan tolong tapi boleh plak die bgtau aku
"You tangguhkan la dulu u punya wedding,buat bisness dulu,dah ade duit bnyak baru la leh wat meriah sikit"
Dapp,terasa cam kene tikam je jantung aku mase tuh...
cam ni ke orang bisness punya pemikiran..???

2)Berkawan tanpa batasan:Yang ni aku terjerumus jugak.Almaklumla jiwa remaja beb.mase tu sertai event.
mmg gempak giler,beribu riban orang kat lam dewan tu.perasaan sume ade teruja,terpengaruh,semua ter la...
lagi la mase malam dinner,rase cam semua dalam tu giler termasuk aku.Orang joget aku joget,melayu,cina,india,mat salleh
sume ade.pakaian tak yah citer la,tapi nasib baik la mase tu aku still jage pemakain aku..
Yang buat aku tersentak bila yang bos-bos kat ats pentas dihidangkan air setan,walaupon xde orang melayu yang minum
tapi yang melayu ni tengok kat bawah sambil tepuk tangan..mase tu aku dah slow,termenung kejap pas tu blah masok bilik.

3)Ha yang ni aku rase kebanyakkan semua product buat,agak-agak ape ye..???
ye la mane taknye dah cantik,body dah cantik,muka dah lawa,semua tayang..
coach plak yang mengajar kejalan yang salah
"nape pakai baju cam ni,besar la...u kan dah cantik..body dah fit..takde baju lain ke..??
nati g beli baju baru k"..tu la ayat umpan semata-mata.Start dari sini la aku menjauhkan diri dengan
benda alah ni kebetulan aku pon dah nak kawin lagi sebulan kot mase tu...

Tapi yang malangnye salah seorang dari kawan-kawan aku terjerumus jugak..aku mintak maaf kepaa
tuan punya badan sebab mengaibkan kau tapi sekurang-kurangnya aku nak kasi pengajaran kat orang lain..
Kau berubah begitu mendadak,
dulu kau sopan santun,sekarang kau jerit sana sini,
dulu kau pakai tutup muka,sekarang dah xde..
dulu kau pakai tudung labuh,sekarang senteng
dulu kau selalu pakai baju kurung+jubah,kau tak penah pakai jeans
tapi sekarang kau pakai t-shirt je,jeans pon ko dah pandai pakai..
mane semua-semua sifat-sifat kau yang kau sanjung-sanjung dulu...
orang pakai ketat kau tegur..
orang kuar rumah pakai sluar pendek kau tegur..
tapi sekarang,kau tengok la sendiri...
disebabkan oleh itu kau dah pandai naik moto ngan balak kau yang dulu kau pandang hina kalau aku yang buat
kau dah berani berpegangan tangan yang dulu kau katakan haram..

ye aku tau aku pon takde la sempurna sangat,
ade gak pakai baju t-shirt lengan pendek...
dulu pon selalu naik moto...
tapi aku sedar aku sape yang inginkan perubahan kearah kebaikan bukan keburukan..


aku mengharapkan kau kembali kepangkal jalan..
jalan yang diredhaiNYA...
mood sentimental sekejap (~,~)

*oleh sebab itu aku dah malas nak meniaga product MLM lagi,sekadar untuk makan boleh la..





5 comments:

nanibahaudin said...

mmg x minat MLM..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

im not into MLM also..diowang sgt agresif membuatkan maera naek seram tgk..baeklah keje biase2 aje..

umie said...

nanibahaudin : bagus,tak yah minat pon xpe..:-)

umie said...

khumaera : eee,saya penah alami keseraman itu dulu...

nabila saat said...

emosi terencat..haha..aku minat..tp xjoin pn..haha