kawan baru la

come!!! follow me

Wednesday, June 27, 2012

Fasa Kedua....DONE

Haluu..
mesti korang nak tau pe jadi pas tu kan...

Selepas fasa pertama selesai..
So,bermula la untuk fasa kedua...
mownink2 lagi dah kene terpacak kat Daya X-Ray untuk ujian x-ray..
tapi 30min sebelum tu aku kene masukkan ubat kat lubang belakang dulu..
cuak giler nak masukkan..bukan satu tapi dua..arghh..tension.
seb baik la datang awal..
boleh buat awal and siap cepat..
tapi jom kite recall balik ape yang aku pk sebelum x-ray tu

24 jam sebelum : "Yunk,x-ray ni cam ne eak..??die scan badan kite je kan..??"  - "entah"

20 jam sebelum : tak puas hati dengan jawapan husben..terus cari kat google..cam ne sebenarnya procedure x-ray HSG..badan dah lain macam dah ni..bila ramai yang cakap sakit..berderau darah aku..mula la pk macam-macam

3 jam sebelum : aku citer kat husben cakap ramai yang buat x-ray ni sakit..tak pasal-pasal kene marah sebab dok dngar cakap orang.aduyaii..

30min sebelum : get ready untuk nama dipanggil..muka dah pucat..seb baik bawak husben,die yang tolong cool kan..

10min sebelum : dah berada di atas katil..bersedia untuk discan..dok borak ngan staff kat situ...friendly sangat..walaupon semua india..die pon tau kite tengah gemuruh..saja la tu suruh kite cool balik..
dalam proses..: tipu la aku cakap tak sakit..memang sakit..tapi xde la sakit yang melampau-lampau..
sakit semasa die masukkan alat dalam kite punya vigina je,rasa ngilu..tu je..pas tu dah xde pape..
ikut je la doc tu cakap ape.kalau die suh pusing kiri..kite pusing kiri...tak susah pon..
dah selesai...staff tu explain kat aku yang xde problem pape pon..tapi dalam masa 2 atau 3 hari die akan berdarah sikit.. ala cam period je..tp pas tu dah tak de..

kesan lepas tu : pening-pening sikit..masa tu kite kene cukup rehat..kite punya perut pon rasa cam ngilu sikit..tapi bukanlah "duaplohpatjam"ngilu.kalau tak tahan makan ubat tahan sakit..

X-ray HSG berjaya dilakukan..yeay..bayaran yang aku kena : RM 190

*sapa-sapa yang kene buat x-ray HSG ni..jangan takut yer..xde pape lah.."

Pas tu kene g plaza damansara plak..hantar result
doc hamid pon cakap awaknya x-ray ni ,saya tengok semua ok..takde problem pon..
saluran tiub pon dah terbuka..dia cuma kasi ubat subur untuk 3 dos..
lagi 2 minggu kite tgk hasilnya..kalau tak berjaya gak..kite kasi 5 dos plak..OK..
pas tu husben plak kene wat ujian SA(Sperma Analysis kot..)
masa ni isteri-isteri..silalah tolong suami anda yer..
syukur alhamdulillah..husben xde problem pape..
aku je la yang bnyak problem..hahaha
sabar ye yunk..tak lama lagi sembuh la ni...
*lagi 2 minggu aku akan citer lagi untuk fasa ke 3..daaaa

2 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

semoga semuanya berjalan dengan lancar.. :)

ollie aziz said...

Ubt yg dimasukkan kt blkg tu pain killer..sbb tu xrs skit...kesan pening tu pon kesan dpd pain killer...sy buat mentah2..xder bg pain killer...sktnyer tuhan aja yg tau...huhu..nsht sy pd sesiapa yg nk buat procedure ni...telan pain killer pre n post procedure utk lebih rileks...bkn nk menakutkn..tp ini apa yg sy rsa..bgus tmpt yg awak buat hsg tu..dia bg pain killer..at least xrs skit sgt..