kawan baru la

come!!! follow me

Thursday, October 4, 2012

TAKZIAH UNTUK SEMUA



* pic dari google
 
Setiap yang hidup pasti akan mati..
yang dah pergi tetap akan pergi..
kita harus redha..

Ni la yang terjadi kepada kami...

Dalam masa 2 bulan ni aku bnyak terima berita yang menyedihkan,
dari orang-orang disekeliling kami gak..

dari member cik suami yang telah pergi akibat serangan jantung seminggu sebelum raya,
rasa cam tak percaya je,orangnya sangat cergas dan ceria.

diikuti bapa kepada biras aku yang meninggal pada pagi syawal..sedih dan pilu aku dengar cerita dari biras aku,tenang je pemergiannya..
mula-mula biras aku ingin melawan takdir sebabnya ada seorang doc minta izin dari die untuk ambik darah dekat ngan nadi dia,ayah die mula-mula tak nak tapi nak wat cam ne dah tugas dia..dalam pada masa yang sama gak,masa ayah die dah sampai..masa tengah bersabung nyawa,doc tu leh plak buat tak peduli...still dok korek-korek nak ambik darah..masa tu memang biras aku dah angin...tak pasal-pasal doc tu kene marah di pagi raya...seb baik la die tak bangkitkan isu ni..die redha je ngan pemergian ayah dia..

3minggu lepas tu,pakcik aku meninggal plak kat kelantan,

3 hari selepas pakcik aku meninggal ,pakcik suami aku plak pergi meninggalkan kami..masa ni dah nak penghujung syawal..
terkejut giler..dah la masa ni kat umah open house...yang gumbira terus jadi senyap sepi..

Ya Allah,besar sungguh ujian mu terhadap kami...

cerita ni belom tamat disini...

minggu lepas plak,jiran aku meninggal..muda lagi orangnya..lewat 20 an..ada sorang isteri dan sorang anak...meninggal akibat kemalangan masa balik kerja..langgar lari kata family die...
kejam sungguh orang sekarang..dah buat tak berani tanggung..

yang terbaru hari ahad minggu lepas..nenek sedara cik suami plak meninggal,umur 85 tahun,
satu-satunya nenek belah mak mertua.rasanya sakit tua..aku tak pernah jumpa pon sebelum ni..tapi tuhan tu maha adil,aku sempat tengok wajahnya masa jenazah tengah dimandikan dan dikafankan..bersih je wajahnya..

Takziah untuk semua keluarga.

*peringatan untuk aku dan semua,ajal tak kira umur,tua atau muda kalau dah tiba masa kita..kita akan pergi menghadap yang Maha Esa jugak..Banyakkanlah amal ibadat.Yang wajib janganlah ditinggalkan..

1 comment:

yuzi musa said...

sabar.. setiap yg berlaku ader hikmah..:)