kawan baru la

come!!! follow me

Monday, February 18, 2013

Ku kehilangannya buat selama-lamanya...



Mungkin kali ni bukan rezeki ku lagi..
Masih segar dalam ingatan saat yang paling menghibakan..

10 February 2013(ahad)..Aku pon tak tau dimanakah puncanya..dan apakah sebabnya
mungkin aku terlalu penat agaknya..itulah yang selalu aku salahkan..
lepas 2 kenduri kawen aku pergi,masa untuk rehat kat rumah sambil bergelak ketawa ngan suami..
entah apa yang aku gumbira sangat hari tu pon tak tau..tapi itu untuk sementara je..tiba-tiba aku rasa macam ade benda yang mengalir..aku positifkan mindaku dan menganggarkan itu hanyalah keputihan je..almaklumlah sejak peknen banyakla pulak keputihan yang kuar..tapi tak boleh aku rase lain macam je kali ni..saje je pi try tengok..perghhh 'kenapa ada darah ni'.terus gi cari suami...aku rase cam dah nak pengsan..peluh tak yah cakap la...dah lama lenjun badan ni..padahal darah tak de la bnyak pon...lepas pada tu baru la terasa sakit sangat perut ni..apa lagi terus g klinik la...
bila scan doc cakap babay still OK,mungkin ade yang terkoyak sikit..doc hanya kasi ubat kuatkan rahim.balik je terus makan dan rehat...tapi aku tak leh nak baring..lagi-lagi kalau luruskan kaki...sakit sangat perut ni..rasa cam tegangnya...terpaksalah bengkokkan atau duduk je..nak tido pon tak dapat...akhirnya mata ni terlelap gak buat sementara..

11February 2013(Isnin)..masa dalam tidur tu aku dah mimpi yang ada sesuatu keluar dari bawah,bila aku tersedar dalam kul 2 pagi..perut ni bertambah sakit..nak gerak badan pon rase perit..aku bangun untuk duduk..aku terasa ada 'benda' dah kuar..namun aku buat derk je..aku try baring tapi tak boleh..tiba-tiba terasa nak buang air kecik la plak...terkejut aku bila tengok kat pad dah ade ketulan darah kecik dah kuar,pas tu ade lagi satu yang lebih besar kuar gak..aku rasa itulah janin aku sebab bentuknya lain macam..dah macam kantung yang diselaputi lendir putih..
Aku dah tak tau nak buat cam ne..nangis pon tak..rasa cam kaku tanpa reaksi..dengan keadaan yang mengigil aku bagitau suami yang baby kita dah tak de..die orang pertama yang menangis,masa tu baru la aku tersedar dan linangan air mata mula turun tanpa henti..aku menangis sampai aku terlena..sakit pon hilang dengan serta merata...bila aku bangun dari tidur aku mengharapkan itu hanyalah mimpi tapi memang realitinya baby ku dah tak de untuk selama-lamanya..

Aku pergi check lagi..doc cakap semua dah kuar..so tak yah buat d&n dah...
aku yang tak tau pape tak de tanye doc tak de ubat ke,hnya mc je yang die kasi..itu pon 2 hari..
mama aku suh cari ubat untuk keluarkan darah n kecutkan rahim kat farmasi..pon tak de gak..
itu yang buat aku lagi blur..misi kat situ plak leh aku bersabar..tak pasal-pasal turun lagi air mata ni kat klinik...yang lagi best aku siap makan nasi lemak pas kuar klinik,dengan kacang,telur,paru sume aku belasah..ade ke patot,
balik pon aku tak de nak pakai stokin ke..buat cam biasa..mane la aku tahu sume tu..ingatkan itu untuk ibu yang lepas bersalin je...sakit pon tak cuma terasa cuma sejuk je..

En suami dah gelisah tengok aku,dok murung je..talifon pon aku tutup..last-last die cakap jom kite balik kampung malam ni...baru la aku segar sikit...die la yang tolong siapkan sume..ngan packing barangnya,ngan masak untuk alas perutnya..dah kemas sume lepas maghrib dalam kul 8.30 kiteorang gerak..

Dalam kerete aku hanya tidur,masa tu baru la terasa sejuk yang amat,dah 2 sweater aku pakai,tapi kesejukan masih terasa,perut pon start krem,munkin dah termakan nasi lemak pagi tadi,seb baik ade ubat tahan sakit,baru lah terasa lega sikit..Masa dok termenung tu baru la aku tersedar,aku mesti happy bila di kampung..jangan nampakkan kesedihan aku kat sapa-sapa pon..aku mesti redha dan berserah dengan apa yang telah berlaku,mungkin ada hikmahnya kenapa Allah buat begitu..aku hanya akan berusaha lagi untuk merasa nikmatnya bila berbadan dua..saat-saat yang akan aku tunggu.

Buat anakku,ibumu akan menunggumu di jannah nanti..insyaallah..

*18/02/2013: kembali bekerja setelah 2 minggu bercuti..tapi demam la plak...tak pe la ku gagahkan juga untuk datang ke office..Doakan aku cepat sembuh..

mood : dah OK dah..:-)



2 comments:

emma said...

saba ye umie.. insyaAllah ade rezeki lg pasni..

Artini said...

Sabar ya kak.. =')