kawan baru la

come!!! follow me

Wednesday, March 6, 2013

Pengalaman Berpantang..



Assalamualaikum....
Aku kembali menghangatkan ruangan blog walaupon baru lepas buat entry baru hehe...YES,I'm feel much better right now...just forget issues of the past,that will ruin your present happiness..betul tak..
takkan nak moody je memanjang..tapi aku sangat bersyukur kat  suami, family and friends coz sentiasa disisi..kasi support,yang penting jaga makan minum aku almaklumlah kene berpantang...

Remember bout berpantang ni kan..First day aku keguguran,aku dont care lansung..keluar klinik after check up samada kene cuci atau tak aku terus pergi cari nasi lemak..bayangkan kelazatan nasi lemak yang ada kacangnya,telurnya dan sambalnya..yang lagi best siap ambik kangkung ngan paru tuh...Semua aku bedal..perut lapor kot..Serius aku tak tahu lansung kene berpantang..ingatkan untuk orang pas beranak je...Sampai rumah plak boleh dok berjalan tanpa pakai stokin atau baju sejuk..ye la tak sejuk..buat apa nak pakai....

Tapi bila malam mula menjelma eee  hahaha,badan mula menggigil,perut pon dah terasa sakit...Aku pakai baju sejuk pas tu cover ngan selimut still rasa kesejukkannya..Nasib baik la perut terasa sakit sangat2 bila dah sampai kampung,terasa macam orang dok tarik-tarik je urat perut..nak tidur tak boleh..tegang gile wa cakap tu..lagi sakit pada sengugut nih..Tapi naseb baik la dalam kereta tak de la sakit sangat cuma kalau nak bergerak terasa gak la lenguh-lenguh satu badan...

Bila dah kat kampung memang berpantang kaw-kaw la..biasa lah bila mama yang menjaga.lagi-lagi la bila die tahu aku p hentam nasi lemak..apa lagi bising orang tua tu...First week aku punya menu hanyalah nasi ngan ikan bakar je..tak pon nasi ngan ikan kering..agak-agak rase dah tak leh nak telan mama buatkan sup sayur..

Second week barulah dapat makan ayam.Yeay AYAM but but but,just only ayam bakar jer..jangan nak berangan makan ayam pedas plak..kesian tak.feel like diri ini diabaikan bila dieorang makan yong tau fu,aku tengok ajer..orang makan satay terasa kenikmatan kuah kacangnya yang pekat aku makan satay je la tanpa kuah..orang order burder MCD,aku order buburnya aje,tak pon makan dagingnya aje,rotinya tak leh nak makan..yang lagi kejam bila dioerang buat pulut kuning...adush my peberet tuh..nak rasa sikit pon tak boleh..tengok je la dari jauh..huhu,sadisnya..begini rupanya orang berpantang...Demi kebaikan aku gak,kang aku gak yang sakit..ooo terasa perit nak menahan sakit...sakit penangan nasi lemak pon masih terasa lagi..

Lepas pada tu baru la terhegeh nak mengoogle apa lagi yang tak boleh dimakan..perghh,banyak rupanya..
kebanyakkan yang sejuk memang tak leh nak makan cam

- segala jenis kacang,kacang tanah ke,kacang panjang ke kacang botol ke..semua jenis kacang lah senang citer..

- roti pon xleh sebab die ade yis aka ibu roti.

- sambal-sambal tu kalau leh tak payah la..

- laksa pon tak boleh..tapi kalau laksam boleh..

- mee kuning..bihun boleh..

- sayur yang sejuk cam kubis ke,terung ke,tak yah makan la..orang cakap sawi je yang boleh..taugeh jangan sesekali makan..

-buah-buah pon bnyak tak boleh makan..mama aku cakap buah tempatan kebanyakkan memang tak boleh nak makan cam durian,duku,pisang,cempedak dan yang penting jangan makan nangka tau..makan la buah lain..Epal pon boleh

- seefood pon tak yah la nak makan lagi eak..tunggu la abis pantang dulu..

- ikan pon aku dengar bnyak yang tak leh nak makan..lagi-lagi yang berbisa cam ikan keli..

- air yang bercafein pon jangan minum..hari-hari aku dok minum air susu atau milo je selama 2 minggu

Humm senang cite makan je nasi ngan ikan kering..huhu selamat..kalau nak snack,jadikan biskut kering sebagai teman setia..
dan tak pasal-pasal 2 minggu berpantang aku turun sekilo...sekilo je..bila peknen badan naik sampai 4kilo..berpantang baru dapat turun sekilo..??lagi 3 kilo nak campak mane??kene berusaha gigih lagi nih..

Walaupon dah sebulan berlalu dan sepatutnya tempoh pantang pun dah habis,so tak jadi masalah untuk makan semua tu..tapi terasa cam trauma plak..tak boleh jadi nih..tak kan nak makan nasi ikan kering je..kerempeng la aku..mane boleh, aku sayang akan lemak-lemak yang bertakha dalam badan nih..hahaha,aku mencuba la slow-slow..semalam dah try makan roti..hari ni takde sakit pon perut..maknanya rahim aku dah sembuh sepenuhnya la kot..insyaallah harap-harap cam tu la..lepas tu kita hentamla makan yang lain..ye dop..

Ok la,itu je nak share..wassalam






6 comments:

Zee Suhaini said...

salam..susah kan kena pantang???baru 2 minggu dik..kalau bersalin lagi lama..hihi..xpe blajar slow-slow..

umie said...

tau xpe..hehe

emma said...

pantang keguguran pn same cam pntang bsalin jugak, tetap kene jaga betul2..

salam singgah n follow :-)

♥ f!fAhSy!RaH ♥ said...

take care of yourself yer :) ni semua dugaan Allah :D

Nur Afridayati said...

congrats to you new generation...Selamat berpantang!!!

done follow n comment

mazlen johar said...

hehe macam tu la berpantang kan.. Nak tak nak kena pantang juga.. ;)