kawan baru la

come!!! follow me

Wednesday, February 5, 2014

Info : Untuk pengetahuan semua yang bertanya mengenai Pakar Sakit Puan

Assalamualaikum...


Sorry lama dah meninggalkan blog,
ramai yang bertanyakan pasal pakar sakit puan,
Bayarannya cam ne,perubatannya cam ne,proses die cam ne..
mintak maaf bnyak-banyak sebab lambat sangat kasi respon..hehe


meh saya kumpulkan balik pertemuan saya dengan Dr Hamid Arshat..
June 2012 - Perjumpaan pertama...BACA SINI
                    Perjumpaan kedua...BACA SINI
July 2012 - Perjumpaan ketiga..BACA SINI
Oktober 2012 - Perjumpaan seterusnya...BACA SINI
December 2012-Akhirnya...BACA SINI
February 2013 - Tapi hakikatnya...BACA SINI (ralat sikit sebab tak g jumpe dr hamid..huhu)


Pengalaman...BACA SINI


7bulan lepas tu apabila rase problem lama datang kembali iaitu peot dh tak teratur balik..


September 2013- Bermula kembali....BACA SINI


ingat lagi doc hamid kasi kata-kata semangat,awak jangan risau..kalau awak dh penah pregnant insya Allah awak senang lekat pas ni..tapi jangan lupa kalau ade berita gembira cepat-cepat call klinik untuk jumpe saya ok..


Oktober 2013-Alhamdulillah,masin kata-kata doc hamid..4 hari balik dari klinik peot datang dengan banyak dan cantiknya..hehe..terasa lega badan..Lepas tu dengan izinNya,terus lekat..Alhamdulillah..tak terucap dengan kata-kata..Tapi kali ni kami suami isteri nekad untuk rahsiakan dengan semua termasuk family...kiteorang tak nak terasa kesedihan yang teramat cam dulu..biarlah kiteorang yang tempuh sakit perit sekarang ni..Tunggu trimester kedua baru nak bgtau family..baru surprise gitu..


Apalagi terus call klinik untuk ambik ubat...perjumpaan pertama selepas pregnant ialah tgk keadaan baby dulu..lepas tu sy kene ambik injection 3hari sekali sebanyak 5x untuk kuatkan rahim..naseb baik la doc kasi mc 2 minggu..doc tak kasi bnyak bergerak..kalau boleh baring selama yang boleh,tak boleh nak shopping,tak boleh nk travel mana-mana dalam masa 3 bulan ni..bagus la jugak sebab pregnant kali ni alahan die tersangat la kuat dari dulu..so rase lega bile dapat rest bnyak..ubat tak yah citer la..mengalahkan sy punya nenek..semua jenis ubat ada...asid folic,obimin,kuatkan rahim,vitamin,habatussauda,calcium,fish oil..Bila ingatkan untuk kesihatan baby,ku telan juga,,hehe..


February 2014-kandungan pon dah 5 bulan..Dijangka bersalin bulan 6 tahun ni..
Doa-doakan lah agar kali ni baby sihat dan semua urusan berjalan dengan lancar...


Hari jumaat ni last perjumpaan dengan doc hamid..harap-harap tak de masalah yang akan timbul..lepas tu baru la dapat continue dengan klinik lain..


*Mengenai bayaran saya rase tak de la berlebih-lebihan,berbaloi dengan treatment dan ubat yang diberi..Saya nak bgtau terus terang risau bayaran yang korang kene nanti lain plak..Ikut treatment masing-masing la..So far saya tak de buat sebarang operation..dan selama saya buat dari june 2012 sampai February 2014..dalam 10-11x perjumpaan bayaran tak lebih lagi dari 3k..


*Lagi satu nak bagitau insyaallah aurat korang terjaga,jarang sangat doc hamid check sendiri..itu pon akan mintak keizinan suami dulu..yang lain hampir semua urusan kite,akan diuruskan oleh staf perempuan..baik dari scan,injection,ambik darah dll..


harap dengan info-info diatas terjawab la semua soklan-soklan yang bermain difikiran korang..hehe




Klinik Dr hamid Arshat
No.tel - 03 -20945800..
Alamat - 75M plaza Damansara,Bukit Damansara,50490 KL ( dekat je ngan pusat sains Negara)































Wednesday, October 16, 2013

Friday, September 20, 2013

::Bermula kembali::


last week aku call klinik untuk buat appoinment ngn doc hamid..
alhamdulillah..dapat..xde nk kene tunggu turn lama-lama..
mula-mula cuak gak..ye la takut treatment kene ulang plak..
paling cuak bila kene x-ray HSG..
terasa kengiluan die..
memang dah tak nk buat dah benda tu..
tapi doc cakap tak kene buat dah sume tu..
just continue balik makan ubat cam sebelum ni..
pas tu try untuk control makan dh diet..
boleh doc gelakkan aku..
die cakap senangnye hati die..
badan dh naik mendadak ni..huhu

so sekarang doc sdiri yang kasi aku menu yang sesuai untuk diamalkan..
pagi die cakap minum secawan jus apple hijau + carrot..
pas tu ambik cereal...
kalau lapar lagi mkan telor..
sementara nak tunggu tengahari tu kalau rase nak mengunyah..
jangan makan jajan,tukar makan kacang cam gajus ke badam..
makan raisin,aku buat baby carrot n apple jadi snack..ngee

bila dh masok tengahari..makan rojak ke..salad ke..ambik lauk -lauk je..
malam makan sup,buah-buah..air kelapa..
kalau boleh xyah makan nasi putih,cafein n semua yang berasaskan tepung..
kalau nak gak kene cari nasi perang n roti whole grain..

so far aku amalkan ape yg doc cakapkan..
hari ni sepuluhari aku tak sentuh lansung nasi putih,semua jenis mee dan cefein..
resultnya...aku dah lost 2 kg..dalam masa seminggu..
ok la tu kan..
ade lagi 3 minggu untuk cukupkan sebulan..
aku target dalam sebulan aku boleh lost sampai 5 kg..
Insyaallah boleh..
Doa-doakan lah ye..

Saturday, August 31, 2013

::Merdeka..Merdeka..Merdeka ::

 

Tanggal tigapuluhsatu
bulan lapan lima puluh tujuh..
Merdeka..Merdea..Merdeka..


cewah..semangat patriotik nih..hehe
sekali skala...apa salahnya kan
tapi taun ni merdeka tak de syok la..
jatuh hari sabtu..
so no effect..xde cuti lor..
semangat merdeka pon jagi berkurangan sikit..
haha boleh plak cam tu...
korang la yg tak ok..kita Ok aje..

humm baru sekarang terasa menyesal sebab menci sejarah...
rupa-rupanya banyak gunanya..banyak knowlegde nya..
laki den lagi power bab-bab sejarah ni..
bila die bersuara terasa nak nyorok bawah ketiak laki sendiri..
sebab nak nyorok muka ni...malu kot...
belajar tinggi-tinggi tapi bila bab sejarah terus KO..grrr
dulu bila d tanya kenapa tak suka sejarah..
mula la berlagak menjawab..sebab saya tak suka perkara lepas untuk dikenang-kenang..
hahah kuang ajo punya jawapan...
nyesal beb..jangan jadi cam kita OK...
sejarah tu penting ye adik-adik...
dari sejarahlah kita dapat tau susur galur kita...ye dop...
dah..dah..g belajar sejarah nuh..
merdeka..merdeka..merdeka...


::Pyramid Secret Restaurant @ Publika,Solaris Dutamas::


Beruntung dapat sepupu cam ni..
Last two week adalah opening restoran ni..
tapi tak sempat nak join sebab kiteorang ke johor...
Tapi syukur,kak rose sudi jemput kiteorang lagi sekali..
confirm tak kan lepaskan peluang ni...
 
Rasa dia..??boleh la tahan..untuk first time makan makanan eygpt..
aku ingat sama ngan makanan arab tapi lain la..
teros terasa berada kat eygpt kejap...
bukan nak puji sepupu sediri eak tapi quality makanan kat sini boleh tahan baik..
Chef pon semua diimport dari negara luar...
sapa-sapa yang ingin mencuba makanan eygpt boleh la try...
 
Layan dulu gambar-gambar ni...


 
::KEBAB-Yang ni paling aku suka..best::

::KUSHARI -lebih kurang makanan kebangsaan dieorang la ni..simple dan sihat..Combination pasta ngan nasi..pastu topping dia ada sos tomato ngan bawang goreng..Nampak pelik tapi sedap..::
 
 

::MAHSHI - Ni nasi yang disumbat dalam capcicum..Bila dihidang panas-panas memang meletop..perghh saya suka,saya suka::
 
::RICE PUDDING - Ni pencuci mulut,Unik betol rasa dia..kat atas tu dia tabor sedikit kulit kayu manis::
 
 
Owner : Kak Rose (yang pakai baju biru tu..)



Alamat die aku letak kat bawah ni...

 Pyramid Secret Restaurant & Cafe
A2-G1-1,Solaris Dutamas
Jalan Dutamas
50480 Kuala Lumpur
Open hours : 10am - 3am

g kat FB dia kalau nak tau lebih lanjut...Page FB

Wednesday, August 28, 2013

::Introducing our little caliph Adam Adha::


"Assalamualaikum aunty-aunty dan uncle-uncle..salam perkenalan..
nama kita Muhammad Adam Adha..umur kita satu tahun 8 bulan...
ummi citer la kite malu la..hehe"



Ala ngada-ngada adam ni...
ni anak kepada one of my best friend,
sebenarnya ex-collegue masa kerje dulu..
walaupon die kerja hnya 3 bulan..
tapi sampai sekarang kiteorng berhubung..
tak penah putus...
dengan die la aku ngadu masalah,dan dengan aku la die ngadu masalah...

itu ari aku ada bagitau yang aku nak ambik anak die sbgai anak angkat..
mula-mula memang teringin nak ambik kat JKM,tapi kadang-kadang pikir,aku mampu ke
nak uruskan semua ni...lagi-lagi aku dengar banyak procedure yang kene buat...
tapi kalau di beri peluang,aku betul-betul nak ambik anak angkat..
kalau korang kenal ibu-ibu yang ramai anak ke,and tak mampu nak sara family die,
inform la aku...aku nak la..humm back to our story lah..

aku saja tnya keinginan aku nak ambik ank sulung die ni anak angkat...
Alhamdulillah...die kasi,
Adam ni plak mudah mesra ngan orang..
tapi kene selalu gak la pergi kat umah die..
biar adam selalu tengok muka kiteorang ni..
so pas ni kalau nak ambik pon,adam tak de la meragam bagai...
and for ur info,aku bukannya ambik terus..
hanya untuk melepaskan rindu nak ada baby...
kadang-kadang aku g kat umah die,
kadang-kadang aku ambik adam wat g jenjalan...
kadang-kadang bila ibu die ade hal,ngan aku la adam ditinggalkan untuk jaga..
terubat gak rindu..

so pas ni jangan jemu la kalau blog ni akan bertukar..
transform gitu..
kebanyakkan citer mesti aku nak update pasal adam..
biar aku ingat setiap detik bersama adam..hehe..


Monday, August 26, 2013

::Wedding~Elyn&Amin~Tasik Titiwangsa::

 
Congratz Elyn & Amin...

Ni member mase sekolah menengah ni..satu kelas..
rumah pempuan tak dapat datang sebab kat kelantan..kene plak time raya..
mana la kita balik kampung..ye dak..
seb baik la belah laki buat kat titiwangsa...
cantik sangat la tu...
boleh sangat la pegi...
dah siap makan ape lagi..bergambor sikit ngan pengantin..

click..click...click...

sama cantik..sama la padan..






 
tapi ada satu gambar yang buat ummi jeles tau...sampai hati adam tido ngan orang lain..lena plak tu..jeles..jeles..jeles..